MISIJA

Budućnost naše planete nesumnjivo je postala najhitnija tema našeg vremena. Projekat DRVEĆE PLEŠE pokušaće da odgovori na pitanje šta pozorišni umetnici mogu da urade u odgovoru na jednu od najvećih kriza sa kojom se suočavamo, krizom opstanka zdrave životne sredine čiji direktni simptomi su klimatske promene.

Od idejnog začetka projekta, od istraživanja do susreta sa ljudima i reakcijama, samo se potvrdjuje sveprisutnost ove teme medju ljudima koji su zabrinuti, zapitani ili iritirani i većinom spremni da nešto preduzmu!

Naša predstava je jedan od načina. Koristeći umetnički jezik koji dopire direktnije  do srca i uma gledaoca nego mnogi drugi standardni načini, hoćemo da podignemo svest o važnosti drveća i očuvanja ekosistema u našem gradu kao i da podelimo konkretne informacije vezane za situaciju, ali i da osnažimo građane da reaguju i aktivno učestvuju u promenamai da preduzmu prvi korak ka promeni, da shvate da nisu sami, da se to tiče svih nas, ne samo u ovoj zemlji, već i na planeti.

Pored plesno-pozorišne predstave na otvorenom prostoru, koja će se premijerno izvesti u Studentskom parku u Beogradu, 30 i 31. oktobra 2021. projekat uključuje razgovore, vebinar i druge aktivnosti koje povezuju umetnost i ekologiju.

Projekat ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne gradjanske inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća. Želi da inspiriše na kreativne načine otpora ovoj situaciji i  da motiviše građane da se povezuju i aktiviraju u odbrani drveća i šuma.

Saznanje da „nismo sami“ može da podstakne nove inicijative tako neophodne u ovom momentu, u Srbiji i šire.

Ali sada smo se našli u osobenim vremenima. S jedne strane, klimatske promene predstavljaju najveću pretnju s kojom se čovečanstvo ikada suočilo; s druge, spremniji smo nego ikada da se suočimo sa tim izazovom. Da bismo u tome uspeli, međutim, moramo da razumemo prirodni svet na način na koji su to ljudi činili nekada davno. Moramo uvideti šta sve sveti hram šume može da nam ponudi i shvatiti da je među tim darovima i način da spasemo naš svet.

Mi smo svi bića šume. Baš kao drveće, čuvamo genetsko sećanje prošlosti, jer drveće je roditelj deteta koje je duboko u nama. Mi osećamo kako naša zajednička istorija oživljava svaki put kada kročimo u šumu, gde nas veličanstvo prirode doziva  glasom koji prevazilazi naše najluđe snove. Pa čak i u onima od nas koji se nisu mesecima ili čak godinama susreli sa drvećem, veza sa svetom prirode postoji i čeka da je se setimo.

Drveće nam nudi rešenje za skoro svaki problem s kojim se čovečanstvo danas suočava, od zaštite od rezistencije prema lekovima do zaustavljanja globalnog rasta temperature; drveće silno želi da podeli te odgovore sa nama. Ono to radi čak i ako mi ne možemo ili nećemo da ga čujemo. Nekada smo znali kako da slušamo. To je veština koje moramo ponovo da se setimo.“ Diana Beresford-Kroeger  [To Speak for the Trees, Random House Canada, 2019 ]

Projekat pomogli: ITAC– Climate Impact, Savezno Ministarstvo za evropske i medjunarodne poslove Austrije , Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Goethe Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Realizacija u saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu.

Uz pomoć Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije za 2021.godinu.