KREATIVNI PRISTUPI KLIMI I MIROVNOM OBRAZOVANJU

Knjiga KREATIVNI PRISTUPI KLIMI I MIROVNOM OBRAZOVANJU Žulije Benc [Julia Bentz] objavljena je onlajn u repozitorijumu Lajbnicovog instituta za obrazovne medije. Knjiga je vodič za edukatore i sve koji žele da nauče više o kreativnim pristupima klimatskim promenama i mirovnom obrazovanju. Održivost i mir nisu odvojena pitanja i ovom knjigom autorka želi da pomognemo prosvetnim radnicima da se pozabave ovim pitanjima na transformativne i kreativne načine. Pročitajte ovde.

Ista autorka vodi šestogodišnji projekat ART FOR ADAPTATION, finansiran od strane portugalske Fondacije za nauku i tehnologiju.

Tokom ovog perioda razvijaju se inovativna istraživanja o odnosu između umetnosti i adaptacije i transformacije klimatskih promena, zasnovana na pretpostavci da se uspešna adaptacija dešava kroz procese transformacije. Drugim rečima, uspešna adaptacija uključuje više od strategija i intervencija za tolerisanje toplijih temperatura, prilagođavanje sušnijim ili vlažnijim uslovima ili upravljanja u riziku od katastrofe.

„Umetnost i kreativne prakse imaju potencijal da izazovu trenutno razmišljanje o klimatskim promenama koje predstavljaju nove načine pristupa složenim problemima. Umetnici su često na čelu inovacija za nove načine rešavanja problema, bez disciplinskih ograničenja. Umetnost ima kapacitet ne samo da podiže svest, već i da koristi kreativnost u rešavanju složenih pitanja, podržava refleksivnost i deluje kao kanal za kulturnu obnovu. Kreativni načini integracije praktičnih, ličnih i političkih dimenzija klimatskih promena mogu doprineti uspešnijoj adaptaciji.” Julia Bentz, https://artforadaptation.com/