PREDSTAVA

DRVEĆE PLEŠE je plesno pozorišna predstava DAH Teatra, na otvorenom, koja se bavi važnošću očuvanja drveća. Realizovana u saradnji sa Institutom za umetničku Igru u Beogradu, uključuje komponovanu muziku a ima za cilj da senzibilizuje publiku i podstakne inicijative u odbrani od prekomerne seče drveća.

Inicijalno inspirisana knjigom Petera Volebana – nemačkog šumarskog inženjera koje se posvetio posmatranju i istraživanju drveća, predstava na scensko poetski način prenosi magični svet drveća koje ima svoj „život“ – protkan pamćenjem, komunikacijom, brigom za mlade i disanjem koje oslobađa kiseonik, tako neophodan za ljudsku zajednicu.

Drveće nam omogućava ne samo kiseonik, nego ima još čitav niz svojstava važnih za naše duhovno i fizičko zdravlje. Kako podići  svest o toj važnosti? Naša predstava je jedan od načina. Jezik koji mi koristimo dopire direktno do srca i uma gledalaca.

„Stabla su beskrajni napori zemlje da razgovaraju s nebom koje sluša.“ Rabindranath Tagore

UTISCI GLEDALACA

Predstava je magična, zaista sam osetio neku posebnu povezanost sa ovim divnim ljudima koji su nastupali i počeo sam da gledam drveće na potpuno drugačiji način tokom predstave. Čarobno je.

Nisam znao da postoji drvo staro 9000 godina. To sam naučio. Zapravo sam znao da ih mnogo uništavamo i stalno sam lagao sebe da ih ne uništavamo toliko.


Definitivno, bez umetnosti nema aktivizma.


Ovo je fantastičan poziv za buđenje.


Umetničke inicijative su sjajne za ekologiju, bitno je da se šalje poruka koja funkcioniše pre svega na emotivnom nivou.


Umetnost je dobar jezik za razne stvari, kao i za pitanja životne sredine. Možda najdirektniji i eksplicitniji način.


Oči su najbitnije za opažaj, to je prvo – videte nešto. Mislim da je veći broj ljudi vizualista, mnogo je upečatljivije nego uzeti tekst u ruke i na taj način se informisati. Samo da uporedim sa večerašnjim tekstom koji govori o tome kako su sečena, kako je to bolno, koliko godina je staro drveće, zašto ga seku, ne može se porediti kada vi uz to i čujete muziku koja prati i podiže, kada vidite ples, i sve to spojiti u jednu fantastičnu interakciju sa publikom, ja sam fascinirana. Zamislite nekoga ko dođe informativno i ne razmišlja mnogo o prirodi, i zadesi se prosto na ovakvom mestu u sred Beograda, naravno da će taj neko potpuno promeniti stanje svesti.

Važno je da ta tema dobije neku pozornicu na kojoj može da se izrazi. Umetnost građanima može da približi problem. Nauka na njih slabo utiče, jer mi pričamo u nekim šiframa, ne razumeju nas.


Da, mislim da je ovo pravi način da dođete do mnogih ljudi. To samo mora da se dešava češće. Lakše je doći do mene lično ovom pričom nego nekom drugom predstavom, prosto ste me emotivno dirnuli rečima i delima i bukvalno sam to što ste mi pričali doživeo, proživeo.

Izvođači: Vladimir Čubrilo, Đurđija Jelenković, Ivana Milenović, Popović, Ivana Milovanović/Đorđe Kocić, Ivan Nikolić, Miona Petrović, Zoran Vasiljević

Režija i dramaturgija: Jadranka Anđelić i Dijana Milošević

Tekstovi/Izvori: Diana Beresford Kroeger „To Speak for the Trees“; Peter Wohlleben „Tajni život drveća“; Hermann Hesse „O drveću“; Manoel Penna „Drveće ulice“; Alfonso Romano Sant’Anna „Šumska ljubav“; Miona Petrović „Poruka drveću“; materijali sa interneta

Muzika: Ivana Stefanović
Elektronika: Dragan Mitrić
Glasovi: Ivana Milenović Popović,  Ivan Nikolić, Neša Paripović, Miona Petrović, Milan Popović, Vid Popović, Aleksandar Vasiljević, Andrija Vasiljević, Zoran Vasiljević
Vokal: Ljubica Damčević

Dizajn zvuka: Zoran Jerković

Video, animacija, mapping: Jelena Rubil

Kostim: Ivana Samolov

Objekat lutka: Snežana Arnautović

Dizajn svetla: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov

Organizacija & Produkcija: Nataša Novaković, Milica Petrović

Asistenti režije: Ana Bošković i Rumena Šopova
Tehnička produkcija: Milomir Dimitrijević, Radovan Samolov

Tehnička podrška: Muzej savremene umetnosti Beograd
Snimanje teksta, tehnička podrška: Zoran Vasiljević

Prevod sa portugalskog: Jovan Tatić i Jadranka Anđelić
Marketing: Ivana Milenović Popović
PR: Tanja Rapp
Društvene mreže: Aleksandra Atanacković
Finansije: Dragana Živanović
IT Podrška izrade platforme: Miloš Jovanov (Green Friends)
Filmski reditelj : Strahinja Savić
Snimateljka i montažerka: Una Škandro

Snimatelj i dizajner zvuka: Aleksa Račić
Asistent snimateljke: Bogdan Spasojević
Rasveta: Gavrilo Nenadović, Marko Jahura

Fotografija: Djordje Tomić

Dizajn štampanih materijala: škart

U saradnji sa Institutom za umetničku igru u Beogradu [IUI]
Zahvaljujemo se Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, UK Parobrod, Ivani Abramović.
Posebno se zahvaljujemo kompozitorki Ivani Stefanovic.
Projekat pomogli
ITAC– Climate Impact, Savezno Ministarstvo za evropske i medjunarodne posloveAustrije, Međunarodni fond za pomoć nemačkog saveznog Ministarstva spoljnih poslova i Gete Instituta i drugih partnera: www.goethe.de/relieffund, Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.
Igranja predstave podržali