PROJEKAT OTISCI PRIRODE

Asocijacija za izgradnju mira u životnoj sredini i Ženevska mirovna platforma-Zajednica prakse za životnu sredinu, klimu, konflikt i mir [ECCP], pokreću globalni projekat koji pokazuje uticaj životne sredine i klimatskih promena na zajednice i sukobe širom sveta.

Koristeći umetnost kao platformu za razmišljanje, svedočenje i razgovor, „>طبعة الطبيعة| Otisci prirode“ biće višejezična, multimedijalna „knjiga priča“. Knjiga će se pojaviti na COP28, naglašavajući kritičnu potrebu da se pitanja mira i sukoba stave u centar pažnje tokom pregovora o klimatskim promenama.

طبعة الطبيعة  (izgovara se „tabeat altabiea“) bukvalno se prevodi kao „Izdanje prirode“ na arapskom, a može se odnositi i na „uticaj ili otisak prirode“. Arapski naziv odaje počast regionu domaćinu COP28, ali takođe ima smisao za projekat.

Knjiga će biti višejezična, multimedijalna galerija umetnosti, svedočenja i preporuka za politiku, čiji su autori oni koji su najviše pogođeni sukobima povezanim sa klimom ili angažovani u izgradnji mira u oblasti životne sredine. Biće objavljena prvenstveno kao virtuelna galerija (sa vizuelnom umetnošću, ilustracijom, animacijom, fotografijom, poezijom, snimljenim performansima, fotografskim prikazima skulpture, slikama visoke rezolucije i sl.).

Jedna od priča je i o projektu DRVEĆE PLEŠE, DAH Teatra.

A White Paper
on the Future of Environmental Peacebuilding:
Nurturing an Ecosystem for Peace https://www.ecosystemforpeace.org/